Karakter boyutu :
Metni küçült
Metni büyüt
aa
ÇEHRESİ ÇOK DEĞİŞMİŞ BİR RİZE GÖRECEĞİZ
10 Ekim 2021 Pazar 18:20:00 / Rize Haberleri
Rize Valisi Kemal Çeber, birkaç yıl sonra Kentsel Dönüşümüyle, Havalimanıyla, Lojistik Merkeziyle, Ayderiyle çehresi çok değişmiş bir Rize görüleceğini söyledi.


Esin BAYRAK

RİZE: Rize gündemini değerlendirdiği programda Vali Çeber, Gazeteci Mustafa Bayrak’ın sorularını yanıtlayarak Havalimanı projesi, Rize Turizmi ve Pandemi ile ilgili birçok konuda bilgiler verdi. 

Rize’de görev yaptığı yaklaşık 3 yıllık süre boyunca Rize’nin her kesimiyle birlikte mesai arkadaşı mantığıyla görev yaptığını dile getiren Vali Çeber, “Fırtına Vadisi’ndeki yıkımlar, Ayder Yaylası’ndaki dönüşüm projesi, kent merkezimizdeki Kentsel Dönüşüm çalışmalarının yanında çok dikkat çekmese de önemli diyebileceğimiz Rize’deki tüm su depolarının yenilenmesi, lojistik liman, şehir hastanesi ve havalimanı projesi gibi projelerle bugüne kadar geldik ve 3 yıl önce sorun olarak görülen hemen hemen her konuya pandemiye, coğrafi ve iklim koşullarına rağmen parmak bastık.” dedi.

HAVALİMANINDA 2-3 AYLIK BİR SARKMA OLDU

Rize-Artvin Havalimanı çalışmalarında sona yaklaşıldığını söyleyen Vali Çeber, “Deneme uçuşlarının Aralık ayında ya da daha sonra olup olmayacağı konusunda ilgili kurumlar çalışıyor. Bu yılın sonuna doğru uçuşların başlayacağı noktasında bir hedef koymuştuk. Ancak, altyapı çalışmalarında bir sarkma olmasa da üst yapı çalışmalarında hava şartları nedeniyle sarkma oldu. 100 milyon ton dolgu malzemesinin 97 milyon 700 bin tonluk kısmı döküldü. 2 milyon 300 bin ton dolgu kaldı. Günlük 100 bin ton dolgu yaptığımızı hesap ederek bir buçuk ayda dolgu tamamlanacak. Üst yapıda yüzde 48’deyiz. Maalesef Rize’de coğrafya ve iklim koşullarıyla çok mücadele ediyoruz. Bu yıl 12 Temmuz’da başlayan ve 14 Temmuz ile 22 Temmuz’da büyük afetler yaşatan 85 günlük yağışlı bir sezon yaşadık. Bu yüzden de 40-45 gün beton yapacak arkadaşların yağmurun dinmesini beklediği zamanlar oldu. Çünkü orada dökülen beton ve asfalt normal beton ve asfalt değil. Bu yüzden 2-3 aylık bir sarkma oldu projede. Tabii zamanında bitirmenin yanında sağlıklı ve hiçbir eksiği olmadan bitirme amacımız da olduğu için böyle bir sarkma olabilecek gibi görülüyor.” dedi.

HER BİR KÖŞEDE RİZE İLE İLGİLİ DOKUNUŞLAR GÖRÜLECEK

Havalimanında Rize mimarisini çokça kullanacaklarını belirten Vali Çeber, “Örneğin giriş kısmı çay yaprağı şeklinde olacak. Havalimanımızın kulesi çok güzel bir çay bardağı şeklinde olacak. En son Cumhurbaşkanımız geldiğinde Bakanlarımızla birlikte mutabakata vardığımız şekliyle terminal binamız da bizim dolma taş mimarimizi yansıtacak şekilde yöre mimarisine entegre bir yapı oluyor. Havalimanımızın içinde her bir köşede de Rize ile ilgili dokunuşlar görülecek. Terminal binamızın ortasında da çok güzel bir çay müzemiz olacak. Tam anlamıyla Rizemizin ilk tanıtım noktası olacak bir havalimanı inşa ediliyor. Çünkü 3 milyon yolcu kapasitesi olan uluslar arası bir havalimanı olacak ve birçok gelen insanın Rize ile ilk temas noktası olması anlamında bu detayları çok önemsiyoruz.” ifadelerini kullandı.

“RİZE İÇİN EN GÜZELİNİ YAPALIM İSTİYORUZ”

Yakın zamanda turizm alanında 4 tane master planı ihalesi yapılacağını belirten Vali Çeber, “Bölgenin turizm anayasasını yapalım dedik. Hem var olan sorunları çözmek, hem de neler yapabiliriz noktasında Rize adına turizm anlamında bütün bileşenlerle, mimarından, mühendisine, turizmcisinden, belediyesine kadar konuşup en güzelini yapalım istiyoruz. Öyle bir temel atalım ki bugün Uzungöl için konuşulanları yarın Rize için konuşmayalım.” dedi.

RİZE DİJİTAL GÖÇ TURİZMİ İÇİN BİÇİLMİŞ KAFTAN

Rize’nin turizm sermayesinin çok güçlü olduğunu ve bu sermayeye uygun hareket edilmesi gerektiğini söyleyen Vali Çeber, “Bizim turizm deyince aklımıza bir tura haftalık bin 500, 2 bin lira para veren insanlar gelmiyor. Böyle bir turizm sermayemiz varsa, Davos’ta, İsviçre Alplerinde, Kanada’da, İskoçya’da, Niagara’da insanlar ne yapıyorsa bunlara dönük hedefler koymak lazım. Tabii bunları da turizm alanlarımızı koruma-kullanma dengesini kurarak bu planlamaları yapmamız gerekiyor. Mesela pandemiyle birlikte ortaya çıkan Dijital Göç Turizmi kavramını buraya çekmeliyiz. Rize bunun için tam biçilmiş bir kaftan.” dedi.

RİZE’DE TURİST-EM MERKEZİ KURULUYOR

Türkiye’de ilk olarak başlayacak olan projenin Rize’de uygulanacağını da söyleyen Vali Çeber, “Geçen hafta kabul edildi ve tamamen bize özgü bir proje. Sanayi Bakanımız da bize destek olacak. Projenin adı Turist-Em, yani Turizm Sektörü Eğitim Merkezi. Turizm Otelcilik Lisemize entegre bir merkez yapacağız ve bu merkezin içerisine, Oda Hizmetleri, Restoran Hizmetleri, Rehberlik Hizmetleri gibi turizm alanında hizmet verilen her noktanın eğitim merkezi olacak. Orada turizm alanından birçok öğretmenler, akademisyenler ve turizm sektörü içinden önemli kişiler dersler verecek. Ve artık Rize’de o merkezimizden ya da ilgili kurumlardan sertifika almayan hiç kimse turizm tesislerinde çalışamayacak.Orası aynı zamanda bizim istihdam merkezimiz olacak.Aynı zamanda Türkiye’nin dört bir yanına turizm sektöründe yetişmiş eleman ihraç da edebileceğiz. Bu eğitimlerle daha bilinçli bir sektör olacak, hem yöre insanı sağlam bir istihdam kapısına sahip olacak” dedi.

“O İNSANLARI RİZE’DE İSTEMİYORUM”

Ayder Yaylası ile ilgili de konuşan Vali Çeber, “Ayder’in sırtındaki yükü alabilmek için Ayder ile Hemşin arasında 9 kilometresi de tünel olan havalimanına da entegre yeni bir yol yapacağız. Yani insanlar Hemşin’e doğru gidip arkadan Ayder’i, Zil Kale’yi, Tar Şelalesini de görüp inebilecekler. Veya Çamlıhemşin’e, Ayder’e, Palovit Yaylasına çıkan insanlar, Hemşin’e de gidip orayı da görüp inebilecekler. Çayeli’ndeki Kuspa’ya da entegre bir projedir. Ayrıca Handüzü Yaylası ve Ovit de çok önemli merkezler olacak. Oralarda yapacağımız tesisler, yörenin coğrafyasına uyumlu entegre tesisler olacak. O tesisler oralarda gezen tilkiyi, kurdu, ayıyı ürkütmeyecek. Yalnız şunu da söylüyorum, geldiğinde içtiği suyun şişesini, yediği yiyeceğin kabuğunu o yaylalara, derelere atacak insanları ne kadar para verirlerse versinler ben Rize’de istemiyorum. Bir vatandaş olarak istemiyorum. Gelen oranın değerini bilecek, oraya çöp bırakmayacak, doğamıza saygılı olacak ve inşallah yapacağımız projeler de bunlarla bir bütün olacak.” dedi.

“VİRÜS BELASI HALA GİTMEDİ”

Çay sezonunun tamamlanması ve üniversitelerin açılmasıyla birlikte Rize’de koronavirüs vaka sayılarının gerilemeye başladığını belirten Vali Çeber, “Son hafta verilerinde ilimiz 4 ya da 5’inci sıraya geriledi. Bundan sonra Rize’nin hızla Türkiye normallerine gerilediğini göreceksiniz. Vaka sayılarımızın 400’lerden 200’lere indiğini, hastanelerimizdeki korkutan ciddi yoğunluğun biraz daha rahatladığını söyleyebilirim. Vakalarımızın niteliği biraz değişti, yüzde 50’ye yakını 30 yaş altı şuan ve temel vakalarımızın da delta virüsü olduğunu ifade edebilirim. Virüs belası hala gitmedi. Bu yüzden vatandaşlarımızın maske, mesafe ve temizlik kurallarına titizlikle dikkat etmesi gereken süreci yaşıyoruz. Bir süre daha buna mecburuz. Aşı çok önemli. Şunu net söyleyebilirim ki kayıplarımızın yüzde 90’dan fazlası ya hiç aşı olmamış, ya da aşı prosedürünü tamamlamamış vatandaşlarımızdır. Aşı olan hemşehrilerimiz eğer kronik bir rahatsızlığı yoksa virüse yakalansa da çok rahat atlatıyorlar.” dedi.

“OKULLARIMIZI KAPMAMIZI GEREKTİRECEK BOYUTTA DEĞİLİZ”

Okullarla ilgili verileri günlük olarak takip ettiğini belirten Vali Çeber, “Pozitif olan öğrencilerimiz, öğretmenlerimiz ve temaslılarımız oluyor. Karantinaya alınan sınıflarımız oluyor ama okullarla ilgili verilerimiz Türkiye verileriyle uyumlu. Hatta biraz altında seyrediyor. Biz en kötü senaryoya göre kendimizi hazırlıyoruz ama şu anda öngürdüğümüz şekilde devam ediyor. Okullarımızı kapatmamızı gerektirecek boyuta teyet bile geçmiyoruz. Yurtlarımızda kalan öğrencilerimizden 10 civarında pozitif olan öğrencimiz oldu. Yurtlarımız şu anda tam dolu olduğu için öğrencilerimizin de çok dikkatli olması ve aşılarını ihmal etmemeleri lazım.” dedi.

“ERKEK ÖĞRENCİ KONUSUNDA SORUNUMUZ YOK”

Rize’de üniversite öğrencilerinin yurt sorunuyla ilgili de konuşan Vali Çeber, “Günlük konjektörel bazı sorunlarımız oluyor. Ama daha çok öğrencilerimizin nerelerle iletişime geçeceğini bilmemesinden kaynaklı sorunlarımız var. Sorunlarını bizlere yansıtan öğrencilerimizin hemen çözümlerini üretiyoruz. Kamu kurumlarımızın misafirhanelerinde uygun şartlar da hatta bizler de destekleyerek uygun şartlarda misafir ediyoruz. 186 kişilik tamamlanmasını beklediğimiz yurdumuzu geçen hafta teslim aldık. 350-400 kişi kapasiteli yurdumuz da 3 hafta içinde bitmiş olacak.Bunlarla beraber erkek öğrenci konusunda hiç sorunumuz yok. Kız öğrencilerimiz özel yurtlara gitmeyi tercih etmeyip devlet yurtlarında kalmak istemelerinden dolayı biraz sıkışıklık oluyor. Genelde her yıl Aralık ayına kadar bir sıkışıklık zaten oluyor ama sonrasında öğrenciler arkadaşlıklar kurup ev ortamına geçince yurtlarda boşluklar oluşuyor. Bu yüzden özellikle Aralık ayına kadar bu süreci tolere etmeye gayret edeceğiz. Sorun yaşayan öğrencilerimiz varsa yeter ki bize ulaşsınlar mutlaka kendilerine yardımcı oluruz.” dedi.

“CUMHURBAŞKANIMIZ RİZE İLE İLGİLİ HER MESELEYİ TAKİP EDİYOR”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Rize ile ilgili detay meseleleri titizlikle ve sıklıkla takip ettiğini belirten Vali Çeber, “Sayın Cumhurbaşkanımız Rize ile ilgili her meseleyi mutlaka takip eder, sorar. Havaalanını neredeyse günlük takip ediyor. Ayder’i çok çok yakın takip eder. Lojistik merkezi çok yakın takip eder ve özellikle çayla ilgili her konuyu takip eder. Rizespor’u yakın takip eder. Cumhurbaşkanımız ya her maç, ya 2-3 maçta bir beni, başkanı ya da Sayın Osman Aşkın Bak bakanımızı arayarak bilgiler alır.” dedi.

“BİZ BİR RİZE AİLESİYİZ”

Rize için Rizeliler için her şeyin en iyisini yapmak için gayret ettiklerini belirten Vali Çeber, “Biz bir Rize ailesiyiz. Dümende Vali olacaksa ben dümende olmaya hazırım. Dümende siyasetçi olacaksa, siyasetçilerimiz kendi alanlarında dört elle sarılmış olarak çalışıyorlar. Belediye başkanlarımız ellerinden geleni yapıyor. Hepimiz bir aileyiz. Hep beraber uyum içinde çalıştığımız herkese çok teşekkür ediyorum. Allah birliğimizi, uyumumuzu, birlikte çalışma azmimizi daim etsin. Hep beraber çalışma gayreti gösterdiğimiz noktalarda birkaç sene sonra Kentsel Dönüşümüyle, Havalimanıyla, Lojistik Merkeziyle, Ayderiyle çehresi çok değişmiş bir Rize göreceğiz. Rizemiz şimdi iyi ama çok daha iyi olacak inşallah.” şeklinde konuştu.

 
Bu haber 355 kez okundu
  UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Toplam (0) adet yorum eklenmiştir.
© 2012 - Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. İzin alınmadan kopyalanamaz.
Kod ve Tasarım : Rizedeyiz Bilgi İşlem