Karakter boyutu :
Metni küçült
Metni büyüt
aa
BU GÜBRE ÇAYLIK YAKAR
15 Ocak 2022 Cumartesi 17:42:00 / Rize Haberleri
-BBP Rize İlçe Başkanı Abdulkadir Usta Çay sezonu gelmeden gübre fiyatlarına mutlaka müdahale edilmesi gerektiğini belirterek “ Gübre fiyatları 12 ile 14 bin TL ye kadar yükselmiş, bu fiyatlarda kimsenin gübre alıp çay bahçesine vereceğini sanmıyorum, hükümetin mutlaka müdahale etmesi gerekiyor” dedi.


        Bülent ÇİFTGÜMÜŞ

RİZE: BBP Rize İlçe Başkanı Abdulkadir Usta çay sezonunun gelmeden önce mutlaka gübre fiyatlarına müdahale edilmesi gerektiğini söyledi.

     Gübre fiyatlarının 12- ile 14 bin TL arasında satıldığını belirten BBP Rize Merkez İlçe Başkanı Abdul Kadir Usta “ yüzde 300 un üzerinde gübre fiyatları zam gördü, buna göre Çay taban fiyatı 12 ile 15 Bin TL dolayında olmalı, bu zammında çay taban fiyatına verilmeyeceğini düşünecek olursak gübre fiyatlarına mutlaka müdahale edilmeli” dedi.

      Usta” Geçen yıl özel sektörün yaş çaya uyguladığı 2.20 ve 2.80 TL gibi bir  fiyat politikası ile üreticimiz %40 varan zarara uğratıldı. Bu duruma ne yazık ki konunun muhatapları adeta sessiz kalarak, çay kanunu ile ilgili ise çıktı çıkacak, hazırlık aşamasında, üzerinde çalışılıyor, tasarı üniversitede, top Bakanlıkta gibi haberler ile maalesef ki sezon bitti. Bu düşük fiyattan dolayı üreticinin kaybı  900 milyon TL civarında. Bu rakam çay üreticimizin emek ve alın teri. Bu durum neden çay kanunu ve taban fiyatı çıkartılmak istenmediğinin ve neden serbest piyasa ekonomisine aykırıdır bahanesinin üretildiğinin apaçık bir göstergesidir. Anlaşılıyor ki Bu parayı birileri yiyecek ve pay edecek. BBP  Rize olarak Çay kanununu  bu nedenle hep gündemde tutarak çözüm önerileri sunmaya ve halkımızın talepleri doğrultusunda onların her daim sesi olmaya devam edeceğiz” dedi.
     Usta “Ortalama bir ton gübre 12 ila 14 bin TL seviyesine çıkmış, buna derhal müdahale edilmeli.  Çay üreticimizin bu fiyatlarda gübre alma imkânı yok. Gübre vurmaz ise çayda kg kaybı yaşayacak ve bu da üreticiye büyük zarar verecektir” dedi.
     İlçe Başkanı Usta” Çözüm olarak, Genel Başkanımız Mustafa Destici`nin de kongremiz de de açıkladığı gibi, gübre fiyatları makul seviyelere çekilmeli ve Devletimiz çiftçilerimize destek olarak bunun %50 sini karşılamalıdır. Ayrıca 7 yıldır 13 Kr olan Destekleme tutarı da, bu geçmiş yıl Enflasyon oranları da hesap edilerek en az 1 TL olmalı demişti. Böylelikle üreticimiz o yıl ki Destekleme tutarı ile gübresini de almış olacaktır” dedi.

 
 
 
Bu haber 1142 kez okundu
  UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Toplam (0) adet yorum eklenmiştir.
© 2012 - Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. İzin alınmadan kopyalanamaz.
Kod ve Tasarım : Rizedeyiz Bilgi İşlem